Home / Blogs / Liefde en hechting in jullie relatie

Liefde en hechting in jullie relatie

De liefde, het is overal. Duizenden films, boeken en liedjes gaan erover. En we hebben het allemaal nodig; het is enorm bepalend voor hoe het met je gaat. Denk aan hoe gezond je bent, hoe je in je vel zit, hoe het met je gaat thuis en op het werk, hoe je gezin draait.

Liefde: belangrijk en moeilijk

Liefde is ontzettend belangrijk, maar af en toe ook ontzettend moeilijk. Want ook mensen die van elkaar houden, doen elkaar soms pijn. Ze vragen zich af hoe ze in dit patroon zijn beland en hoe ze hier weer uitkomen. Of ze zijn elkaar al zover kwijtgeraakt, dat ze besloten hebben ieder hun eigen weg te gaan.

Duurzame liefde en hechting door emotionele verbondenheid

Het liefste heb je een duurzame relatie met je partner. Dit houdt in dat jullie, ook ná de roze wolk van verliefdheid, samen ervoor gaan en samen optrekken om jullie relatie tot een succes te maken. Wat is dan de sleutel tot duurzame liefde? Uit onderzoek blijkt telkens weer dat dit emotionele ontvankelijkheid, ook wel emotionele verbondenheid, is. Dit verlangen is voor mensen de belangrijkste emotionele prioriteit.

Emotionele verbondenheid bestaat uit drie pijlers:

1. Toegankelijk: Kan ik je bereiken?

Bij toegankelijkheid gaat het erom dat je partner makkelijk jouw oprechte aandacht kan krijgen en voelt dat hij of zij belangrijk voor je is.

2. Responsief: Kan ik erop vertrouwen dat je je emotioneel voor me openstelt?

Bij responsiviteit gaat het erom dat je je afstemt op je partner en laat zien dat zijn of haar emoties je iets doen. Je pikt emotionele signalen op, geeft er prioriteit aan en biedt troost en zorg als je partner je nodig heeft.

3. Betrokken: Weet ik dat je me in mijn waarde laat en dicht bij mij blijft? 

Bij betrokkenheid gaat het erom dat je je op je gemakt voelt bij je partner en hem of haar vertrouwt. Ook als je niet samen bent, vertrouw je erop dat je met elkaar in verbinding staat. Je vertrouwt je partner zo goed als alles toe. En je voelt je veilig genoeg om je kwetsbaar op te stellen.

Als het antwoord ‘ja’ is op deze vragen, voelen we ons veilig en verbonden. En dat geeft grote voordelen. We kunnen dan steun zoeken en geven, zijn onafhankelijker, we begrijpen onszelf beter, houden meer van onszelf. En die verbondenheid vormt letterlijk een buffer tegen shock, stress en pijn. 

Emotioneel verbonden, en dan?

Het werkt in relaties echter niet zó gemakkelijk. We voelen ons niet altijd verbonden en er ontstaan dan conflicten. Het verlies van liefdevolle verbondenheid, roept in ons brein namelijk paniek op. Angst is ons ingebouwde alarmsysteem; het begint ‘te loeien’ als onze overlevingskansen bedreigd worden. En daar reageer je automatisch op, zonder na te denken. Hierdoor doen of zeggen we dingen, maken we ruzie, zijn we ijzig stil of nemen we letterlijk afstand. En dat zijn dingen waar we achteraf vaak spijt van hebben. Want voor je het weet zitten jullie vast in een doodlopend patroon, ofwel ‘duivelse dialogen’. Hier meer over weten? Houd dan de socials van Herliefd in de gaten!

Gesprekken met een relatietherapeut kunnen je juist helpen wanneer jullie je niet meer emotioneel verbonden voelen met elkaar. Benieuwd wat dat voor jullie betekent? Neem contact met mij op, ik vertel jullie er graag meer over!

En wil jij zelf onderzoeken hoe het zit met de emotionele toegankelijkheid in jullie relatie? Download dan hier de T.R.B.-vragenlijst in (toegankelijkheid, responsiviteit, betrokkenheid) en vul ‘m in!

Herliefd Relatiewerk Amersfoort
Terug naar overzicht