Home / Blogs / Duivelse dialogen 

Duivelse dialogen 

Het is naar om met je partner in een conflict te belanden. Het zegt meestal iets over dat er op dat moment geen verbinding is tussen jullie. Conflicten in relaties verlopen vaak volgens hetzelfde patroon. In deze blog gaan we dieper in op de drie patronen die vaak voorkomen: de duivelse dialogen.

Conflicten volgens een vast patroon

In de vorige blog kon je lezen dat emotionele verbondenheid gaat om de vraag: ‘ben je er voor mij?’. Als je het gevoel hebt dat het antwoord daar ‘nee’ op is, reageer je uit een soort oerpaniek. Voor de één is dat vechten, voor de ander vluchten en weer een ander zal juist bevriezen. Hier reageert je partner weer op. En voilà: een negatief interactiepatroon ontstaat en kaapt jullie relatie. 

Los van de inhoud – want die is eigenlijk het minst relevant – verlopen conflicten binnen een relatie vaak volgens hetzelfde patroon. Een eerste stap om je relatie te verbeteren is om dit patroon eens onder de loep te nemen. En om niet eindeloos op de inhoud in te gaan. Ik vertel je meer over drie veel voorkomende patronen in relaties, ook wel de duivelse dialogen genoemd.

Zoek de boef

‘Zoek de boef’ is het eerste patroon. Hierbij probeer je jezelf te beschermen door je partner aan te vallen, te beschuldigen of te bekritiseren. Je partner opent de tegenaanval en zo gaat het aanvallen en verdedigen over en weer. Hier raken jullie in verstrikt en het is heel lastig om hier samen uit te komen…

Protestpolka 

Het volgende patroon is de ‘protestpolka’. Bij de protestpolka gaat partner A letterlijk in protest en hij doet dit op een negatieve, aanvallende manier. Partner B geeft hier geen verbale reactie op en trekt zich terug. Het gebrek aan een emotionele reactie maakt partner A nog bozer. Hij haalt alles uit de kast om reactie te krijgen van de ander. Partner B doet vervolgens nog een pas naar achteren, partner A weer een pas naar voren; als een dans. De protestpolka is eigenlijk een poging om een reactie van de ander uit te lokken, om gerustgesteld te worden. Maar dit komt totaal niet over bij de ander, die vooral verwijten hoort en zich machteloos voelt.

Verstijf en vlucht 

‘Verstijf en vlucht’ is het laatste patroon van de duivelse dialogen. Bij dit patroon hebben allebei de partners als het ware de dansvloer verlaten. Er zijn geen conflicten meer en vaak kunnen partners op praktische punten prima samenwerken. Op het eerste gezicht lijkt het prima te gaan, maar dat is het niet… Allebei de partners hebben zich namelijk teruggetrokken en er is geen emotionele verbondenheid meer. Beide partners zijn gericht op zelfbescherming; ze proberen te doen alsof ze niets voelen of nodig hebben. Wat zorgt voor ijzige stilte, spanning en pijn.

‘Verstijf en vlucht’ komt vaak voort uit de protestpolka. Het gebeurt op het moment dat de aanvallende, kritische partner het opgeeft om de aandacht van de partner te trekken en zich stil gaat houden. Het vermijden van emoties wordt een doel op zich en zorgt voor een grote afstand. De partners zijn de verbinding verloren en ervaren onmacht om deze verbinding weer te herstellen. Als dit patroon niet wordt doorbroken, begint bij de aanvallende partner vaak een rouwproces en zal hij of zij uiteindelijk vertrekken…

Bewustwording van het patroon 

Alle patronen van het duivelse dilemma gaan over zelfbescherming. En eigenlijk is dat heel logisch: dat is wat we doen als een situatie onveilig voelt. Willen jullie hier iets aan doen? De eerste stap is de bewustwording dat het patroon jullie relatie kaapt als het moeilijk wordt. Dankzij deze bewustwording verleg je de focus van ‘de ander is het probleem’ naar ‘ons patroon is het probleem’. En zo ontstaat ruimte om te onderzoeken welke diepere emoties ervoor zorgen dat je reageert zoals je reageert. In mijn volgende blog vertel ik je hier meer over.

Als je al lange tijd vastzit in een duivels dialoog, kan het heel lastig zijn om hier samen uit te komen. Gesprekken met een relatietherapeut helpen enorm om te onderzoeken welk duivelse dialoog jullie relatie gekaapt heeft. Wil je hier meer over weten? Neem contact met mij op, ik vertel jullie er graag meer over!

Regelmatig updates krijgen? Volg dan de Instagrampagina van Herliefd.

Herliefd Relatiewerk Amersfoort
Terug naar overzicht