Home / Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hulpvragen

Tarieven

Overig

Komt een relatie altijd weer goed na relatietherapie?

Nee, relatietherapie is geen garantie dat jullie relatie altijd weer goed komt. Er zijn situaties waarin stellen toch het besluit nemen dat het beter is om uit elkaar te gaan, ook na het volgen van relatietherapie. Ik merk dat stellen die alsnog uit elkaar gaan, wel meer verbondenheid voelen door de relatietherapie. Dit helpt, ook wanneer jullie uit elkaar gaan, om fijn met elkaar om te blijven gaan. En dat is heel veel waard.

Er is sprake van een affaire in onze relatie. Kan relatietherapie ons (nog) helpen?

Relatietherapie kan helpen wanneer er sprake is van een affaire in jullie relatie. Er zijn verschillende oorzaken én gevolgen van een affaire, maar vaak komt het voort uit het verliezen van de verbinding met elkaar. Met relatietherapie gaan jullie werken om de verbinding op te bouwen en het vertrouwen in elkaar te herstellen.

Sinds de komst van de kinderen is onze relatie in een sleur geraakt. Wat kan relatietherapie voor ons betekenen?

Wanneer jullie kinderen krijgen, verandert jullie rol in de relatie. Misschien is jullie relatie vooral praktisch geworden en zijn jullie druk met het runnen van het huishouden. Of hebben jullie door een druk leven geen oog meer voor elkaar en raken jullie elkaar kwijt. Maar ook wanneer er kinderen komen, is jullie rol als geliefden nog heel belangrijk. Coaching door een relatietherapeut kan jullie helpen jullie nieuwe rol als ouder, geliefde én jezelf te (her)vinden. Zodat jullie de verbinding weer kunnen maken met elkaar.

We hebben vaak conflicten en weten niet of we nog met elkaar door willen. Wat kan relatietherapie voor ons betekenen?

Wanneer jullie vaak conflicten hebben, kan relatietherapie jullie helpen om elkaar beter te leren begrijpen en om meer verbondenheid te voelen. Misschien zien jullie relatietherapie als laatste redmiddel voor jullie relatie. Relatietherapie kan jullie helpen om dichter bij elkaar te komen, maar de uitkomst van relatietherapie kan ook zijn dat het beter is om uit elkaar te gaan. Het resultaat van de relatietherapie is dan wel dat jullie met meer begrip voor elkaar uit elkaar gaan.

We hebben vaker ruzie dan ik zou willen. Zou relatietherapie ons kunnen helpen?

Relatietherapie kan helpen wanneer jullie regelmatig ruzie hebben. Meestal komen deze ruzies voort uit bepaalde patronen die ingeslepen zijn. Relatietherapie of -training helpt jullie deze patronen te herkennen. Door vervolgens dieper in te gaan op emoties die hieruit voortkomen, kunnen jullie vaak meer open staan naar elkaar. Het gevolg hiervan is dat jullie beter en gemakkelijker met elkaar communiceren en een diepere verbondenheid voelen. Het betekent niet dat jullie nooit meer ruzie zullen hebben, maar wel dat jullie meer begrip hebben voor elkaar tijdens deze situatie. Neem contact met mij op voor de mogelijkheden, dan geef ik jullie advies.

Onze relatie is al wel goed, kan relatietherapie onze relatie verder verbeteren?

Ook als jullie relatie goed is, kunnen coachende gesprekken met een relatietherapeut jullie relatie naar een hoger niveau tillen. Door jullie te helpen de verbinding met elkaar aan te gaan en verbonden te blijven, in verschillende situaties. Zie het als een soort APK voor je relatie. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de relatie soepel blijft lopen. Jullie kunnen kiezen voor de relatietherapie, maar zouden in deze situatie ook voor de Houd me Vast-training kunnen kiezen. Deze training volg je samen met andere stellen.

Wat zijn de thema's die aan bod komen tijdens de training?

Iedere trainingsavond komt een ander thema aan bod. De thema’s die worden behandeld, zijn: Avond 1: Liefde en hechting begrijpen Avond 2: De Duivelse Dialogen benoemen Avond 3: Diepere emoties herkennen Avond 4: Ruzies stoppen Avond 5: Het ‘Houd me vast’-gesprek Avond 6: Vergeving Avond 7: Verbinding door liefde en seks Avond 8: Je liefde levend houden

Kunnen we de Houd me Vast-training ook met z’n tweeën volgen in plaats van in een groep?

Het is ook mogelijk om bij mij, met z’n tweeën, de Houd me Vast-training te volgen. We volgen dan het werkboek van de training en werken aan de onderwerpen die hierbij horen. Jullie doen dat dan niet in een groep, maar met z’n tweeën, onder mijn begeleiding. De investering hiervoor is mijn uurprijs van € 120 per uur. In overleg kunnen we langere sessies inplannen en een dagdeel of hele dag aan de slag gaan met de training.

Waar vindt de Houd me Vast-training plaats?

De locatie van de Houd me Vast-training wordt op een later moment bekend gemaakt.

Wat zijn de kosten voor de Houd me Vast-training?

De investering voor de Houd me Vast-training zijn € 700 per stel. Jullie krijgen hiervoor een kennismakingsgesprek, de volledige Houd me Vast-training (8 trainingsavonden) en twee werkboeken.

Wie geeft de Houd me Vast-training?

De training wordt gegeven door mijzelf, Mirjam, samen met een collega relatietherapeut. We zijn beide gecertificeerd EFT therapeut en bevoegd om de Houd me Vast-training te geven aan stellen. Dit doe we vanuit mijn praktijk Herliefd relatiewerk.

Wat zijn de effecten van de Houd me Vast-training?

De Houd me Vast-training wordt door stellen in heel Nederland gevolgd. Na het volgen van de training merken stellen vaak dat ze een sterkere band hebben opgebouwd en dat ze minder conflicten hebben. Ze hebben meer begrip voor elkaars emoties en begrijpen elkaar beter. Stellen met kinderen geven vaak aan dat hun kinderen ook zien dat de relatie beter is geworden.

Wordt de Houd me Vast-training vergoed door de zorgverzekeraar?

Sommige zorgverzekeraars vergoeden de Houd me Vast-training. Neem contact op met je zorgverzekeraar om na te gaan of dit voor jullie van toepassing is.

Is de Houd me Vast-training hetzelfde als relatietherapie?

De Houd me Vast-training is, net als de relatietherapie die ik bied, onderdeel van EFT. Zowel de training als relatietherapie gaan uit van dezelfde principes: het creëren van verbinding door patronen te herkennen in jullie relatie en door elkaars emoties te begrijpen. Relatietherapie is specifiek gericht op jullie situatie en tijdens deze gesprekken kijken we samen naar patronen in jullie relatie. De gesprekken tijdens de Houd me Vast-training voer je samen met je eigen partner. Ook hier wordt gekeken naar patronen. Jullie worden hierin niet continu één-op-één begeleid door een relatietherapeut. Maar we lopen wel rond om jullie vragen te beantwoorden, haken regelmatig even aan bij jullie gesprek en stellen soms verdiepende vragen. Verkeert jullie relatie in zwaar weer? Dan kan het zijn dat ik jullie adviseer in relatietherapie te gaan in plaats van de Houd me Vast-training te volgen. Willen jullie na de Houd me Vast-training nog verder inzoomen op jullie relatie met een relatietherapeut? Dan kunnen jullie aansluitend starten met relatietherapie. Omdat jullie al de Houd me Vast-training hebben gevolgd bij mij, ontvangen jullie 25% korting op het eerste gesprek.

Wanneer is het goed om te kiezen voor de Houd me Vast-training?

De Houd me Vast-training kun je zien als een light-versie van relatietherapie en vindt in groepsverband plaats. De training is onderdeel van EFT. Tijdens de trainingsavonden gaan we in op dezelfde punten als tijdens gesprekken met een relatietherapeut, maar we gaan hier wat minder diep op in. De training volg je met een groep, maar de gesprekken voer je met je eigen partner. De Houd me Vast-training is met name geschikt wanneer jullie relatie op zich goed is, maar jullie op zoek zijn naar meer verbinding of als jullie elkaar beter willen leren begrijpen. En wanneer jullie willen investeren in jullie relatie.

Wat zijn de kosten voor relatietherapie?

Ik werk in sessies van 75 of 90 minuten, waarbij ik een uurtarief van € 120 per uur hanteer.

Wordt relatietherapie vergoed?

Relatietherapie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Als werknemer is het vaak wel mogelijk om je loopbaanbudget of coachingsbudget in te zetten voor relatiecoaching. Ook is het mogelijk je werkgever een vergoeding te vragen wanneer jullie relatiecoaching willen volgen. Hierbij kun je aangeven dat (vroeg)tijdig inzetten van coaching landurig verzuim kan voorkomen en voor vitale(re) medewerkers zorgt. Voor ondernemers zijn er mogelijkheden om de sessies zakelijk te factureren. Neem contact op voor meer informatie. Ik werk in sessies van 75 of 90 minuten, waarbij ik een uurtarief van € 120 per uur hanteer.

Hoeveel sessies bij een relatietherapeut zijn nodig?

Hoeveel gesprekken nodig zijn, verschilt per situatie. Uit onderzoek blijkt dat stellen wel zeven jaar wachten voordat ze de stap zetten naar relatietherapie. In de praktijk merk ik: hoe eerder een stel binnenkomt, hoe minder sessies jullie meestal nodig hebben. Ik ga doelgericht met jullie aan het werk en ga voor resultaat. Dat betekent dat we niet eindeloos gesprekken blijven voeren.